Klart med konstnärer för Gotaleden!

Nu är det klart vilka tre konstnärer som utvalts till att presentera premiärverken på vandringsleden Gotaleden.

På fredag den 7 maj 2021, invigs konst och kulturprojektet, Händelser vid Gotaleden, med tre konstverk utomhus i tre kommuner, Partille, Lerum och Alingsås. Projektet, Händelser vid Gotaleden, vill bjuda på ett spännande sätt att uppleva olika konst och kulturhändelser utomhus i de skiftande natur och kulturlandskapen som vandringsleden går igenom. Syftet är att öppna upp för en mångfald av nya upplevelser och tankar på ett urval av platser för de som vandrar på Gotaleden. Projektet välkomnar också andra konstnärer och kulturaktörer att anmäla sitt intresse för att bidra med verk utmed leden som sträcker sig mellan Göteborg och Alingsås. 

Konstnärerna som inviger konst och kulturprojektet.

Jan Carleklev / Nääs Slottsområde, Seminarieområdet

Med en master från Konstfack och en bakgrund som tonsättare och musiker har Jan Carleklev turnerat i olika delar av världen med musik och scenkonst. Idag arbetar han som konstnär med ljud som sitt främsta material. Jan Carleklev är verksam i Växjö har etablerat en framgångsrik konstnärlig praktik i vilken han utforskar vår relation till vår omvärld och kanske framför allt vår relation till oss själva med hjälp av ljud. Material och metoder varierar och verken talar alltid till oss på flera olika nivåer.

Karl Chilcott / Partille kommun, vid Aspen, Jonsered herrgård

Karl Chilcott, skulptör och grundare av Nordic Green Art med studio på västkusten. Hans konstverk får oss att förnimma andligheten och skönheten i de kringliggande natur- och kulturlandskapen. Verk som är i harmoni med miljön. I fokus för Karl Chilcotts konstnärskap står ofta trädets former och virket som ett levande material. Tidlösa verk som framfödda i urhaven och nu komna till oss med ett b S Camilla E Boström / Alingsås kommun, gång och cykelbro vid Nolhagavikens naturreservat, Alingsås

S Camilla E Boström, Alingsås gång och cykelbro vid Nolhagaviken, Mjörn

Valet föll tidigt på konstnären S Camilla E Boström, med stor erfarenhet av storskaligt måleri i det offentliga rummet. S Camilla E Boström är i grunden utbildad designer och hennes konstnärskap kännetecknas av en stor variation i konstnärliga uttryck, blandat abstrakt och föreställande, ofta organiska former med inslag av blommor, träd och djurmotiv. Fåglar, både fantasi och realistiska, i fantasirika mönster och färger är motiv som ofta återkommer. Motiv som kan upplevas på olika sätt. Inspirationen kommer från den omgivande miljön. 

Land Art

Projektet har sin inspiration från Land art, eller ”Jordkonst” som det heter på svenska, ett sätt att göra konst på som uppstod i USA på 60-talet. Konstnärerna ville söka sig bort från det vanliga konstlivet som pågick i gallerier och på museet. De ville göra konstverk som inte gick att köpa eller sälja. De började göra stora skulpturer ute i naturen som samverkade med omgivningen på olika sätt. Ibland förändrade de landskapet, ibland la det till eller tog bort något.  Ofta använde de material som inte är traditionella konstnärsmaterial, material som inte har ett värde i sig. Till exempel, sten, gräs, vatten eller sand. I projektet Händelser vid Gotaleden har konstnärerna friheten att välja de material som de önskar helt fritt. 

Projektet, Händelser vid Gotaleden är ett samarbete mellan Nääs Konsthantverk, Gotaleden, Alingsås kommun, Partille kommun, och Lerums kommun. Projektet har stöd av Leader Insjöriket.

För mer information kontakta

Mats Jansson

projektledare

Nääs Konsthantverk

mobil, 0735352857

m.j@naaskonsthantverk.se